Asiakkaan uuniarvostelu

UUNIARVOSTELU ryhmän jäsenten toiveesta. Olen vuoden verran paistellut kiviuunit.fi -kaupan Lisboa-kiviuunilla. Tässä ajatuksia 🙌

Viime vuoden keväällä olin tilaamassa pitkän selvitystyön jälkeen ulkomailta uunia authenticpizzaovens.com-sivulta, josta löysin useita hyviä arvioita. Valmistaja kuitenkin vastasi, että heillä löytyy jo Suomesta oma jakelija! Jakelijan sivu oli vain todella piilossa internetin syövereissä vielä silloin, minkä takia en ollut löytänyt sitä.. otin yhteyttä ja kiviuunit.fin todella ystävällinen ”Kössi” laittoi uunin saman tien tulemaan pihalle toimitettuna reilulla tonnilla - ei paha! Uunia varten remontoitiin pihalle oma kesäkeittiö, jonka työtaso valettiin betonista mukailemaan uunia. Uunille rakennettiin oma kehikko puusta. Lähes 600kg möhkäle siirtyi paikalleen K-Raudan kuskin Hiabilla. Päälle tehtiin katos, joka suojaa uunia säältä.

Portugalissa käsin valmistettua uunia piti esilämmittää kosteuden poistamiseksi neljänä päivänä kevyesti, ennen kuin sen uskalsi töräyttää 450 asteeseen. Ensimmäiset lätyt ylitti kaikki odotukset paistajalle, joka oli tottunut Weberiin ja sähköuuniin. En olisi ikinä uskonut, miten suuri merkitys pelkällä uunilla on pizzaan.

Uunin lämmittäminen koivuklapilla pizzalämpöihin eli yli 400 asteeseen vie noin 2,5 tuntia. Paistan aina yhden pizzan kerrallaan, vaikka kaksikin ehkä mahtuisi. Paistaminen vaatii paljon tarkkuutta lämmön tarkkailun ja kääntelyn kanssa yhdenkin pizzan kanssa, koska liekin puoli on paljon kuumempi. Pidän uunissa reilun liekin päällä paistanisen aikana, koska muuten lämpö ei ole riittävä napolilaiseen pizzaan. Paistaminen vie vain reilun minuutin. Jälkilämmössä voi hyvin paistaa vielä esim leipää, uuni pysyy lämpimänä melkeinpä seuraavaan aamuun asti. Uuni on todella monikäyttöinen, mutta itse olen ollut liian koukussa pizzaan kokatakseni vielä juurikaan muuta. Talvella en uunia käyttänyt ja talven jälkeen tein taas muutaman päivän esilämmityksen ennen käyttöönottoa.

Ensimmäisen vuoden jälkeen olen erittäin tyytyväinen uuniin ja sen ympärille rakentuneeseen harrastukseen. Puu-uuni antaa sen viimeisen silauksen täydelliseen napolilaistyyliseen pizzaan. Uuni on mökin kesäkeittiön kaunis katseenvangitsija. Miinuksena vuoden aikana luukun ja piipun metalliosiin on tullut hieman pintaan ruostetta, vaikka uuni on ollut katoksessa sateelta suojassa. Vaikea sanoa vielä miten vaikuttaa lopulliseen käyttöikään. Kupuun tulee pieniä hiushalkeamia ensimmäisen kesän aikana, mikä kuuluu asiaan. Niiden paikkaamiseen tulee mukana omaa kittiä. Otin pakettiin myös neljän osan tarvikesetin, joka tulee tarpeeseen.

Kokonaisuutena Lisboan hinta-laatusuhde on mielestäni käsin valmistetulle kiviuunille erinomainen. Loistava vaihtoehto, jos ei itse osaa muurata uunia tai ei halua maksaa itseään kipeäksi tilaamalla Napolista kiviuunin. 9/10


Tämä arvio on julkaistu alkuperäisesti Pizzanpaistajien Facebook-ryhmässä 30.5.2020. Julkaisemme sen sivuillamme kirjoittajan Mikael Rautasen luvalla.

Linkki Pizzanpaistajat Facebook-ryhmään

Kuvat: Mikael Rautanen